Menü Bezárás
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Hybrid – a kortárs design útkeresése

2019.10.04. @ 10:00 - 2019.11.17. @ 17:00

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. által szervezett kiállítás olyan fiatal magyar alkotókat mutat be, akik crossover szemlélettel dolgoznak, azaz napi gyakorlatukban és munkáikban a horizontális gondolkodásmódot követik.

 

A kortárs designt esztétikáját és morfológiáját tekintve is egyfajta komplexitás jellemzi, s az alkotások értelmezése sok esetben kihívást jelent még a szakemberek számára is. Ez részint a globalizáció következménye (global mix), részint az útkeresésből fakadó folyamatos határátlépésekből fakad. Crossover műfajok jelennek meg, a tárgyak egyre összetettebbek, egyszerre több síkon kommunikálnak, többféle nyelvezetet és médiumot használnak, egyként tartoznak a digitális és az analóg világhoz, és a preindusztriális kézműves megoldások sokszor magas műszaki tartalommal ötvöződnek bennük, vagyis hibridek. Egyfajta manierizmusnak lehetünk tanúi, amely a design kommunikációs erejének a növeléséből fakad. A designerek a legszokatlanabb területekről választanak anyagokat és technológiákat és multidiszciplináris szakértői teamek tagjai, ahol a legkülönfélébb tudományágak képviselőivel közösen kutatnak új válaszok és megoldások után. Nem pusztán a design egyes alkotói területeinek vált idejétmúlttá az anyagelvű és szektorikus megközelítése, de a design, a művészet, a technológia, a társadalom- és természettudományok határai is feloldódni látszanak. Korunk designerének két vezérelve az interdiszciplináris gondolkodásmód és az integratív szemlélet. Moholy-Nagy László közel száz éve megfogalmazott Gesamtwerk  („összmű”) gondolata, ahol a művészet és a technológia egyenértékű, a művészeti ágak nem különíthetők el egymástól, sokkal inkább átjárhatók, az alkotók pedig valamennyi területen otthonosan mozognak,  éppen ezt az eszményt vetítette előre. 

A Pécsi Galériában 2019. október 4-i megnyitóval tervezett kiállítás olyan fiatal magyar alkotókat mutat be, akik crossover szemlélettel dolgoznak, azaz napi gyakorlatukban és munkáikban a horizontális gondolkodásmódot követik. A tárlat a Design Hét Pécs és a Design Hét Budapest fesztiválok hivatalos programja.

A kiállítás kurátora: Halasi Rita Mária, designszakértő

 

Helyszín:

Pécsi Galéria, Széchenyi tér 14.

 

Részletek

Kezdés:
2019.10.04. @ 10:00
Vége:
2019.11.17. @ 17:00
Esemény címkék:
Honlap:
https://www.pecsigaleria.hu/

Helyszín

Pécsi Galéria
Széchenyi tér 14.
Pécs, Baranya 7621 Magyarország
+ Google Térkép